za
11
dec2021

Hortus Vocalis (uitgebreid) Barokorkest Florilegium Musicum

Van 20:00

Meinardskerk Minnertsga

In de Meinardstsjerke in Minnertsgea voert Hortus Vocalis op 11 december delen van het Weihnachtsoratorium van Bach uit.

In de Meinardstsjerke in Minnertsgea voert het kamerkoor Hortus Vocalis op 11 december om 20.00 uur delen van het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach uit. Een dag later is het concert te horen in de RK kerk in Heerenveen. Op het programma staan de cantates 1-4 evenals het openingskoor uit cantate 5. Het koor zal voor deze gelegenheid worden uitgebreid naar zo’n 28 zangers. De soli zullen worden vertolkt door vier solisten van het Nederlands Kamerkoor. Barokorkest Florilegium Musicum verzorgt de begeleiding. De algehele muzikale leiding is in handen van dirigent Gerben van der Veen.

Het oratorium, bestaat uit zes afzonderlijke, maar inhoudelijk verbonden werken, soms aangeduid als cantates. Bach schreef het voor de periode van Kerst 1734 tot en met Driekoningen 1735. De teksten zijn ontleend aan het Evangelie volgens Lucas en het Evangelie volgens Matteüs en waarschijnlijk geschreven door librettist Picander, pseudoniem van Christian Friedrich Henrici.

Jauchzet, Frohlocket, zo opent het Weihnachtsoratorium van Bach. Het zijn woorden die na de coronacrisis extra lading krijgen nadat de koorwereld anderhalf jaar amper heeft kunnen zingen. Dit concert vormt eigenlijk het alternatief voor het Jubileumconcert, dat in samenwerking met het Nederlands Kamerkoor op 1 mei van dit jaar zou worden gehouden, maar noodgedwongen moest worden gecanceld. De samenwerking wordt echter voortgezet. Zo zullen zangers van het NKK workshops geven aan de zangers van Hortus Vocalis en ook verzorgen zij de soli van dit concert.