di
13
jun2023

Dagboek van een Hanzekoopman

Van 20:00

Academiehuis Grote Kerk Zwolle

25,00

Dagboek van een Hanzekoopman

‘’Ik ben Hendrik Pieterszoon Schuyt, maar zegt u maar gewoon Dirk. Ik ben geboren in 1490. Als kind wou ik al onderdeel zijn van iets groters, een vriendenkring, een verbond.’’

Zo begint het dagboek van Hanzekoopman Hendrick Pieterszoon Schuyt, geschreven door artistiek leider en countertenor Sytse Buwalda en acteur Alfred van den Heuvel. Aan de hand van dit fictieve dagboek brengt Het Nederlands Bach Consort de geschiedenis weer tot leven. Oude en hedendaagse muziek verbinden het verleden met het heden. Een spannend verhaal over verraad, liefdesperikelen, kameraadschap en bloedspetters waarin de muziek het verhaal op de voet volgt. Prachtige muziek waarvan sommige stukken nog nooit in Nederland zijn uitgevoerd!

Geheel volgens de Hanze-ideologie gaf Het Nederlands Bach Consort aan tenor en componist William Knight de opdracht een muziekstuk te componeren met als basis de tekst van een volksliedje uit de 16e eeuw dat ooit te horen was in de straten van bijvoorbeeld Zwolle, Harderwijk, Deventer en Doesburg. Hiermee verbinden we via de muziek het verleden met het heden.

Laat u meevoeren door ‘Hanzestroom’. Een unieke muziekvoorstelling waarin gelukkig ook veel gelachen kan worden. Laat dat maar aan Hendrick Pieterszoon Schuyt over!

‘’Wat later ontdekte ik dat mijn geboorteplaats onderdeel was van een grootse unie: de Hanze! Briljant concept! Een broederschap van steden, voorbij taal- en landsgrenzen, die elkaar steunen en beschermen. Ik voer van Zwolle tot aan Rostock en verder, bracht laken en hout en rogge van Londen tot Novgorod en kwam terug met vis en huiden en ijzer! Ik rook onbekende geuren en smeedde vriendschappen voor altijd. Ik was gelukkig!’’
H.P. Schuyt

Het Hanzeverbond

In 2023 is het 800 jaar geleden dat het Hanzeverbond van steden ontstond. Een verbond dat meer dan 500 jaar standhield. Een verbond wat zelfs nu nog tot de verbeelding spreekt. Want stel je toch eens voor: een in de late middeleeuwen ontstaan handelsverdrag tussen 200 steden in meerdere landen. Met Middel Nederduits als gemeenschappelijke taal, een eigen handschrift én de wisselbrief als eigen gestandaardiseerd betaalmiddel! Maar ook een verbond wat zijn belangen met politieke en militaire middelen verdedigde. Komt het u bekend voor? Naast grote economische welvaart bracht het de mensen ook een grote bloei van kunst en cultuur met prachtige composities van o.a. Buxtehude, Sweelinck, Clemens non papa en Ludovicus Episcopius.

Heleen Koele
Sopraan

Kristen Witmer
Sopraan

Sytse Buwalda
Altus

Daniël Elgersma
Altus

William Knight
Tenor

Dolf Drabbels
Tenor

Roele Kok
Bariton

Mitchell Sandler
Bariton

Alfred van den Heuvel
Acteur

David van Ooijen
Luit

Cassandra Luckhardt
Viola da gamba

Saskia Coolent
Viola da gamba en blokfluit

Mannes Hofsink
Orgel