di
01
nov2022

Allerzielen is een meer dan duizend jaar oude gedenkdag uit de westerse rooms-katholieke traditie die jaarlijks op 2 november “gevierd” wordt.

Van 21:00

Waalse Kerk Amsterdam

19,50

Allerzielen is een meer dan duizend jaar oude gedenkdag uit de westerse rooms-katholieke traditie die jaarlijks op 2 november “gevierd” wordt. Het is de dag waarop we onze dierbaren herdenken die gestorven zijn. Het artistieke team van Het Nederlands Bach Consort – Heleen Koele en Sytse Buwalda – heeft Allerzielen één van de pijlers in haar jaarlijkse programmering gemaakt.

Het hier en nu, waarin we dagelijks geconfronteerd worden met de verschrikkelijke beelden van oorlog, vluchtelingen en dood, laten ons niet onberoerd. Hoe kunnen we dit verwerken? Hoe kunnen we voorkomen dat de constante stroom aan verdriet ons verhard? Hoe kunnen we weer zacht maken wat hard is geworden?

Het Nederlands Bach Consort brengt met dit concert een afwisseling van het aardse lijden (de vijf stadia van rouw) en het geestelijke antwoord daarop (de requiemmis)

We horen de misdelen uit de door Victor Khioulaphides gecomponeerde nieuwe requiemmis, afgewisseld met door Rik Elings gearrangeerde liederen uit het “Schemellis Gesangbuch”. Aan dit zangboek verleenden diverse componisten hun medewerking, waaronder Johann Sebastian Bach. De teksten van deze liederen sluiten aan bij de verschillende stadia van rouw. Tot slot zocht het artistieke team contact met de Senegalese danser Alioune Diagne na het zien van zijn voorstelling “Dag Papa”. De emotionele manier waarop hij invulling geeft aan zijn gevoelens via moderne dans vonden ze heel mooi passen in het concept van de ideeën rondom dit project. Alioune zal dansen tijdens de misdelen.

We willen de gelegenheid bieden om de namen te noemen van onze dierbaren die er niet meer zijn of kaarsjes te branden.

Programma

Requiem Wereldpremière - Victor Kioulaphides

Geistliche Lieder - Johann Sebastian Bach (arr. Rik Elings)

Dans Alioune Diagne

 

Heleen Koele - Sopraan

Mónica Monteiro - Sopraan

Sytse Buwalda - Altus

Oscar Verhaar - Altus

Pablo Gregorian - Tenor

William Knight - Tenor

Roele Kok - Bariton

Michiel Meijer - Bariton

Rik Elings - Piano

Alioune Diagne - Dans